Man geëxecuteerd door vuurpeloton in Utah

In de Amerikaanse staat Utah is een man geëxecuteerd door een vuurpeloton. De veroordeelde vroeg zelf om op die manier omgebracht te worden. Het is al 14 jaar geleden dat een dergelijke executie plaatsvond. De man heeft 25 jaar moeten wachten op zijn executie.

Ronnie Lee Gardner werd in 1985 ter dood veroordeeld nadat hij een advocaat had neergeschoten toen hij uit de gevangenis probeerde te ontsnappen. Gardner zat toen in de gevangenis omdat hij het jaar daarvoor een moord had gepleegd.

De man van 49 jaar moest dus 25 jaar wachten op zijn executie, maar rond 8 uur Belgische tijd was het dan zover. Hij koos voor het vuurpeloton, hoewel die methode in 2004 door Utah werd verboden. Maar wie daarvoor veroordeeld werd, kan toch kiezen voor het peloton.

Gardner ging verschillende keren in beroep tegen zijn veroordeling, zelfs tot in het Amerikaanse Hooggerechtshof. Maar ook dat hof heeft zijn beroep verworpen, uren voor zijn executie gepland was. Dinsdag at hij zijn laatste maaltijd voor hij begon aan een vastperiode van 48 uur: kreeft, appeltaart met roomijs en een 7-up.

Schietroos op het hart

Het vuurpeloton bestond uit 5 man, maar een van de geweren bevatte enkel losse flodders. Zo kan geen enkel van hen met zekerheid zeggen dat hij de man neerschoot. Gardner droeg een blinddoek en zat vastgebonden op een metalen stoel. Op de plaats van zijn hart hing een schietroos. Zijn bloed werd opgevangen in een kom onder de stoel.

Critici vinden dat de methode barbaars is en volledig afgeschaft moet worden. Sinds de doodstraf in de meeste Amerikaanse staten in 1976 opnieuw werd ingevoerd, zijn er tot nu maar drie veroordeelden door het vuurpeloton geëxecuteerd. De meeste executies gebeuren door een dodelijke injectie.