Moureaux wil "ruime" tweederdemeerderheid

PS-kopstuk Philippe Moureaux pleit voor een regering met een "ruime" tweederdemeerderheid. Dat betekent voor hem echter niet noodzakelijk dat de MR aan boord wordt gehesen. "Ook een spiegelcoalitie met Groen! er nog bij behoort tot de mogelijkheden", oppert de socialist in De Morgen.

Als de volgende bewindsploeg niet over een ruime tweederdemeerderheid beschikt, brengt dat volgens Moureaux "enorme risico's" met zich mee. Een afspiegelingscoalitie - samengesteld uit de partijen van de Vlaamse en Waalse regering - telt echter slechts nipt 100 van de 150 Kamerzetels, allesbehalve een ruime tweederdemeerderheid.

Honderd zetels zijn wel genoeg voor de tweederdemeerderheid die nodig is voor een grondige staatshervorming, maar het maakt de coalitiepartners wel erg afhankelijk van elk van hun Kamerleden. Is er eentje niet akkoord, dan zien ze hun sleutel tot een grondwetswijziging immers al in rook opgaan.

Dat Moureaux nu voor meer bewegingsruimte pleit, betekent echter niet dat hij meteen de MR aan boord wil hijsen. "Ook een spiegelcoalitie met Groen! er nog bij behoort tot de mogelijkheden", vindt de socialist. Bovendien verwacht Moureaux dat een coalitie met de liberalen problemen zou opleveren, omdat ook het FDF met voorzitter Olivier Maingain dan weer aan de onderhandelingstafel zal verschijnen.

"Ondanks zijn intelligentie is Olivier Maingain er nooit in geslaagd om tot op het einde van de onderhandelingen aan de tafel te blijven zitten", verduidelijkt Moureaux. En aangezien ook N-VA-voorzitter en informateur Bart De Wever nog nooit een communautair akkoord sloot, hoopt Moureaux nog dat die "niet aan hetzelfde syndroom lijdt".

Toch lijkt de benoeming van de N-VA'er tot informateur hem een logische keuze. "Maar het wordt vanaf nu een delicate evenwichtsoefening. De PS en de N-VA zullen elk de helft van de weg moeten afleggen. Het zal lastig worden."

lees ook