Nederlander Gerbrand Bakker wint Impac Award

De Nederlandse auteur Gerbrand Bakker heeft de International Impac Dublin Award 2010 gewonnen met zijn roman "Boven is het stil" ("The twin"). De prijs is goed voor 100.000 euro voor de auteur en zijn Engelse vertaler.

De Nederlandse auteur Gerbrand Bakker debuteerde in 2006 met zijn roman "Boven is het stil". Het boek vertelt het verhaal van een boer die zijn oude vader "naar boven" heeft verbannen en wacht tot hij doodgaat. In de maanden voor de dood van de bejaarde groeien vader en zoon naar elkaar toe.

De debuutroman van Bakker kreeg al verschillende prijzen en wordt nu ook bekroond met de prestigieuze International Impac Dublin Award. Het is de eerste keer dat een Nederlandse schrijver de literaire prijs wint. De onderscheiding is de grootste in zijn soort en  lauwert een boek dat vertaald is in het Engels.

Bakker treedt in de voetsporen van onder anderen Per Petterson, Orhan Pamuk, Michel Houellebecq, Alistair MacLeod en Herta Müller.