Strauss-Kahn looft aanpak van Spanje

De topman van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), Dominique Strauss-Kahn (foto links), heeft zich na een ontmoeting met de Spaanse premier José Zapatero lovend uitgelaten over het crisismanagement van Spanje.

"Ik ben er echt van overtuigd dat de vooruitzichten van de Spaanse economie op middellange en lange termijn goed zijn, als de geplande maatregelen ook echt worden doorgevoerd", zei Strauss-Kahn.

Hij had vooral veel lof voor de aangekondigde liberalisering van de arbeidsmarkt. Die moet helpen de huizenhoge Spaanse werkloosheid te verminderen.

Zapatero van zijn kant verzekerde dat alle maatregelen die zijn regering heeft aangekondigd, uitgevoerd zullen worden.

Beurs

De financiële markten zijn de laatste tijd zeer nerveus, uit vrees dat de financiële toestand in Spanje uit de hand zou lopen net als in Griekenland. Madrid moet daarom meer rente betalen op het geld dat het leent.

Maar het bezoek van Strauss-Kahn heeft de gemoederen weer gekalmeerd, wat te merken was aan een heropleving van de beurs van Madrid.

Het herstel heeft ook te maken met het gerucht dat de zogenaamde "stress-test" van de Spaanse banken positief zou uitvallen. Die test gaat na hoe groot de risico's zijn die banken hebben genomen met hun beleggingen. Voor de belangrijkste Spaanse banken zou dat meevallen.

De Europese staats- en regeringsleiders hebben gisteren beslist dat de resultaten van de testen half juli bekend zullen worden gemaakt.