Zweden gaat weer voor kernenergie

Het Zweedse parlement heeft het verbod op de bouw van nieuwe kernreactoren na 30 jaar ingetrokken. De regering zegt dat de huidige nucleaire reactoren verouderd zijn. Vanaf volgend jaar zou er gebouwd kunnen worden.

Het was een zeer spannende stemming in het parlement: de wet werd met een meerderheid van amper twee stemmen goedgekeurd. Door de goedkeuring wordt een verbod op het bouwen van nucleaire reactoren na 30 jaar opgeheven. De Zweden besloten toen in een referendum om het verbod in te voeren en tegen 2010 uit kernenergie te stappen. Die deadline is later wel aangepast.

Volgens de centrumrechtse regering zijn de huidige reactoren echter hopeloos verouderd en wil men ze vervangen door nieuwe. De Zweden zijn voor 40 procent van hun stroomproductie afhankelijk van kernenergie. Milieuverenigingen reageren verontwaardigd op de beslissing. Greenpeace noemt het een "onverantwoordelijke daad".

Vanaf 1 januari volgend jaar zou men met de bouw beginnen. Toch is het niet zeker dat de bouwplannen echt zullen doorgaan. In september zijn er immers verkiezingen in Zweden en de linkse oppositie zegt dat er geen nieuwe reactoren zullen komen als zij winnen. "Uiteraard gaan we die wet dan verscheuren", zei Tomas Eneroth van de socialistische oppositie.