"Alweer een verjaardag in de gevangenis"

Aung San Suu Kyi heeft haar 65e verjaardag in gevangenschap gevierd in Myanmar, het vroegere Birma. Het is de vijftiende keer in twintig jaar tijd dat de vredesactiviste haar verjaardag als gevangene moet vieren.
Ook in onder meer Tsjechië wordt de verjaardag van Suu Kyi gevierd.

In Myanmar zwaaien militairen al sinds jaar en dag de plak. Aung San Suu Kyi is de leidster van de geweldloze beweging voor de mensenrechten en democratie. In 1991 kreeg ze de Nobelprijs voor de Vrede.

Al jarenlang leeft de oppositieleidster in gevangenschap of onder huisarrest. Ook nu vierde Aung San Suu Kyi haar verjaardag onder huisarrest. Vele leden van de oppositie kwamen voor de gelegenheid bijeen in Rangoon, de vroegere hoofdstad van het land.

"Inspiratie voor iedereen die opkomt voor vrijheid"

Haar verjaardag wordt vandaag overigens op verschillende plaatsen in de wereld gevierd. Ook de Amerikaanse president Barack Obama heeft haar gefeliciteerd. Tegelijkertijd riep hij de Myanmarese overheid nogmaals op om Aung San Suu Kyi en alle andere politieke gevangenen onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten.

"Zij moeten mee kunnen bouwen aan een stabieler en welvarender Myanmar, dat de rechten van zijn burgers respecteert", klonk het. "Ter gelegenheid van haar 65e verjaardag ben ik met mijn gedachten bij Aung San Suu Kyi. Haar vastberadenheid,  moed en persoonlijke opofferingen voor de mensenrechten en voor democratische verandering in Myanmar zijn een inspiratie voor iedereen die opkomt voor vrijheid en rechtvaardigheid."

Aan de ambassade van Myanmar in Brussel hebben deze voormiddag zo'n 100 mensen geprotesteerd tegen het jarenlange huisarrest van de oppositieleidster (foto links). Ze plaatsten grote borden met daarop in het Frans en in het Nederlands: "Nog een verjaardag in de gevangenis". Amnesty International vraagt dat Aung San Suu Kyi zo snel mogelijk wordt vrijgelaten.