"Dames, doe een minirok aan op 6 juli!"

Open VLD-Kamerlid Gwendolyn Rutten roept alle verkozen vrouwen op om op 6 juli in het parlement de eed af te leggen in minirok. Reden? De opmerking van N-VA-kopstuk Siegfried Bracke over zijn partijgenote Kim Geybels, die zich in het parlement liet opmerken in een korte broek.
Kim Geybels bij haar bezoek aan de Senaat

Afgelopen zondag sleepte de N-VA een monsterscore in de wacht bij de parlementsverkiezingen. In de Kamer heeft de N-VA voortaan 27 zetels, een stijging met 19, in de Senaat zullen 9 N-VA'ers een zitje opnemen, 8 meer dan nu het geval is. Heel wat nieuwe gezichten dus, in het parlement.

Kim Geybels, een 28-jarige spoedarts uit Lummen, is een van hen. Ze stond 6e op de Senaatslijst van de N-VA en raakte verkozen. "Het journaal" bracht maandag met haar een bezoekje aan het parlement. De jonge vrouw was daarbij zomers gekleed, in een donkergroen broekpakje met korte short. Partijgenoot Siegfried Bracke vond die outfit niet meteen gepast. "Te sexy", liet hij verstaan. Met zo'n kledij zal niemand luisteren naar de boodschap, maar alleen kijken naar de boodschapper.

De afgelopen dagen weerklonk uit verschillende hoeken al commentaar op die opmerking, nu sluit ook Gwendolyn Rutten (Open VLD, foto links) zich daarbij aan, mét een opmerkelijke oproep. "Vrouwen, leg op 6 juli de eed af in een minirok!", klinkt het.

Rutten vindt de opmerking van Bracke onbegrijpelijk. "We leven toch in 2010. Het is toch wel heel erg dat je aan jonge, vrouwelijke parlementsleden de indruk moet geven dat wat ze dragen, belangrijker is dan wat ze te vertellen hebben", zei ze aan Radio 2 Vlaams-Brabant. "Toen heb ik al lachend gezegd: waarom doen we geen oproep aan alle dames in het parlement, waarom doen we geen protestactie? Als we allemaal een minirok dragen, is het probleem ook meteen opgelost."

Rutten zegt dat ze in elk geval een jurk zal aantrekken bij de eedaflegging op 6 juli. "Over een minirok zal ik nog eens nadenken. Maar ik wil echt wel werk maken van een actie."

lees ook