"Ik moet principeakkoord kunnen sluiten"

"Ik moet alvast in staat zijn om een principeakkoord te sluiten. Slaag ik daar niet in, dan moet ik mijn conclusies trekken." Dat heeft N-VA-voorzitter Bart De Wever gezegd in Gazet van Antwerpen. Hij wil de gesprekken niet te lang trekken.

De Wever wil geen interviews meer geven tot na zijn informateursopdracht, maar dat zou normaal gezien niet al te lang mogen duren. Hij zal sowieso spreken met de politieke kopstukken van de partijen én met vertegenwoordigers van de belangrijkste socio-economische organisaties in ons land, maar hij hoopt daar snel mee klaar te zijn.

"Ik ga die opdracht niet eindeloos rekken. Ik ga geen rondjes rond de wei lopen en naar de koe kijken. We weten hoe het beest eruitziet, we moeten het meteen bij de horens vatten." De Wever wil dan ook snel werk maken van een duidelijk principeakkoord over institutionele hervormingen, en een versterking van het sociale en economische weefsel.

"Mijn opdracht is pas geslaagd als ik de stok kan doorgeven aan een formateur die vanaf de start een zicht heeft op de contouren van een akkoord." De N-VA-voorzitter blijft voor de rest op de vlakte en spreekt zich nog steeds niet uit over een lievelingscoalitie. "Wat gisteren niet kon, kan morgen misschien wel. Partijen evolueren", laat De Wever alle opties open.

lees ook