Barroso: "Euro is de tweede munt wereldwijd"

De euro is een van de sterkste munten ter wereld en de tweede munt wereldwijd. Dat heeft de voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso gezegd in een antwoord op de vraagtekens die de laatste maanden werden geplaatst bij de Europese eenheidsmunt.
foto: archief

Barroso gelooft niet dat de Europese Monetaire Unie ten onder zal gaan aan een gebrek aan cohesie tussen de economieën van de eurolanden. Dat heeft de voorzitter van de Europese Commissie gezegd in de Italiaanse krant Il Sole-24 Ore.

"De euro is een van de sterkste munten ter wereld en de tweede munt wereldwijd", legt Barroso uit. Hij benadrukt dat de schulden in Europa lager liggen dan in de Verenigde Staten en Japan.

De Commissievoorzitter geeft toe dat er problemen zijn in bepaalde landen van de eurozone, maar hij verzekert dat de Europese leiders al het nodige zullen doen om de stabiliteit van de euro te vrijwaren. De EU had inderdaad misschien vroeger kunnen ingrijpen, maar achteraf is het gemakkelijk praten, aldus Barroso.

Barroso is erg tevreden over het feit dat Europa "in staat is om maatregelen te nemen om het stabiliteitspact te versterken, om budgettaire saneringen versneld door te voeren, en om het bankwezen structureel te hervormen en transparanter te maken".