China laat de koers van de yuan los

Na lang aandringen van de Verenigde Staten en de Europese Unie heeft Peking beslist om de waarde van de yuan opnieuw te laten variëren. China hield volgens het Westen al jaren zijn munt kunstmatig laag om zo meer te kunnen exporteren. De aankondiging kan een grote invloed hebben op de internationale handel.

Door de lage waarde van de Chinese munt was de uitvoer vanuit de Europese Unie naar China duurder en kon China goedkoper exporteren. Volgens de VS en de EU hield China de waarde van de yuan kunstmatig laag. Peking ontkende dat en argumenteerde dat dat kwam door de financiële crisis.

De voorbije twee jaar had China zijn munt vastgeklikt op 6,8 yuan voor 1 dollar en wou het daar niet aan raken. Nu gaat de Chinese Centrale Volksbank (kleine foto) toch in op de vraag van de VS en de EU en laat het de vaste wisselkoers varen. In de toekomst zal de waarde van de yuan dus variëren, al wordt dat pas geleidelijk ingevoerd.

De lage yuan veroorzaakte spanningen tussen Washington, Brussel en Peking. China trekt de internationale handel scheef, zo klonk de beschuldiging van de VS en de EU. Peking zou zijn munt systematisch zo'n 40 procent onder de reële waarde houden. Het is nu afwachten hoe de beurzen maandag zullen reageren op de aankondiging van China.

"Niet toevallig in de aanloop naar de G20-top"

Dominique Strauss-Kahn, de topman van het Internationaal Monetair Fonds, zegt dat hij de beslissing van China "verwelkomt". Volgens het IMF zal een flexibelere yuan niet alleen de investeringen en de industrie, maar ook de Chinese gezinnen ten goede komen. Het Japanse ministerie van Financiën reageert enthousiast op de Chinese beslissing.

Ook de Amerikaanse minister van Financiën Timothy Geithner (foto, links) reageert positief. "Op deze manier draagt China op een positieve manier bij aan een sterke en evenwichtige wereldwijde economische groei", zegt hij. "China moet hier nu werk van maken, en de beslissing in de praktijk brengen", waarschuwt Geithner.

De Amerikaanse president Obama spreekt van een stap vooruit. Hij denkt dat de beslissing het herstel van de economie kan ondersteunen en kan bijdragen tot een meer evenwichtige wereldeconomie.

Waarschijnlijk is de top van de G20 volgende week in Toronto de aanleiding voor de beslissing van China. Op die top zouden Amerikaans president Barack Obama en andere wereldleiders naar verluidt hun positie ten aanzien van China's monetaire beleid verharden.

"Hogere waarde yuan voordeel voor euro"

Dat denkt ook Karel De Gucht (foto), Europees commissaris voor Handel. "Het is niet toevallig dat China die beslissing net nu neemt, een week voor de bijeenkomst van de G20 in Toronto", zegt hij. "China schrijft zich toch wat meer in in een internationale benadering van zijn munt, wat tot nu toe niet het geval was."

"Aangezien de verhouding tussen de euro en de dollar ongeveer gelijk blijft, is een hogere waarde van de yuan ook een voordeel voor de euro", zegt De Gucht. "Maar we moeten er ons ook geen overdreven voorstelling van maken", waarschuwt hij.

"China zal zijn munt wel niet volledig vrij laten vlotten. Ik kan me moeilijk inbeelden dat de Chinese Centrale Bank dat niet op de voet zal volgen. Als de appreciatie voor de munt te groot wordt, dan zal de Bank wel ingrijpen. Maar in elk geval is er nu wat ruimte gecreëerd, en dat kan positieve gevolgen hebben voor de uitvoer van de VS en de EU naar China", besluit De Gucht.