De Villepin naar kiezer met "République solidaire"

De Franse ex-premier Dominique de Villepin heeft de politieke beweging gelanceerd waarmee hij in 2012 zal proberen om het Elysée van huidig president Nicolas Sarkozy af te snoepen. De beweging moet een rechts "alternatief" zijn en kreeg de naam "République solidaire".

De Villepin wil met zijn beweging alle "fatalisten" ervan overtuigen dat er zich "iets nieuws aandient" in Frankrijk. Hij werpt zichzelf op als verdediger van het algemeen belang, tegenover een Sarkozy die volgens hem verdeling zaait onder de Fransen.

De vijandigheid tussen Sarkozy en De Villepin is algemeen bekend. Eind vorig jaar beleefde de saga een hoogtepunt met de Clearstream-affaire. Sarkozy beschuldigde De Villepin daarin van laster, maar de rechtbank sprak hem vrij. Begin 2011 komt de zaak voor in beroep.

De eerste - zeer voorbarige - peilingen voor de presidentsverkiezingen van 2012 schrijven De Villepin voorlopig niet meer dan 8 procent toe.