Faustin Kayumba neergeschoten in Johannesburg

De voormalige stafchef van het Rwandese leger Faustin Kayumba Nyamwasa is vandaag voor zijn huis in Johannesburg, Zuid-Afrika, neergeschoten. Volgens zijn vrouw zou het gaan om een aanslag door de Rwandese overheid, zo meldt het Zuid-Afrikaanse persagentschap Sapa.

Kayumba was tot 2000 stafchef van het Rwandese leger en stond een tijdlang aan het hoofd van de buitenlandse inlichtingendienst. In februari werd Kayumba nog verhoord door de top van de partij van huidig Rwandees president Paul Kagame, naar aanleiding van kritiek op zijn persoon. Kayumba vluchtte daarop naar Zuid-Afrika.

Generaal Kayumba werd neergeschoten voor het hek van de compound waar hij leeft, verduidelijkt zijn vrouw Rosette. "Toen we bij het hek aankwamen, is een zwarte man met een pistool op het raam van de chauffeur afgestapt. Dat stond halfopen, en hij heeft daardoor een schot gelost", vertelde ze aan Sapa. De kogel zou hem in de buikstreek geraakt hebben. Het is voorlopig niet duidelijk of Kayumba nog in levensgevaar verkeert.