Lage Landen vieren 500e verjaardag beiaard

De Lage Landen vieren zaterdag de 500e verjaardag van de beiaard. Om 14 uur is op alle beiaarden van ons land, Nederland en Noord-Frankrijk hetzelfde lied gespeeld. "Bell Canto" of "De Zingende Klok", zoals het heet, is gecomponeerd door Geert D'hollander, de stadsbeiaardier van Lier. Hij liet zich inspireren door oude klokkenliedjes.

De eerste beiaardmelodie werd in 1510 ten gehore gebracht in Oudenaarde. Klokkenmaker Jan Van Spiere liet het luiden van het uur op de stadhuistoren voorafgaan door een melodietje op negen klokken.

Dat gebeurde voor het eerst met de beiaardtechniek: "een clavier in torrekin om te beyaerdene", zoals die omschreven wordt in een rekening die werd teruggevonden in het stadsarchief.

Overal in het land zijn er vandaag en ook de komende maanden activiteiten om de 500e verjaardag van de beiaard te herdenken.

Beiaardmuziek op Klara

Al is de beiaard o.a. door de nagalmende klokkenklank niet het meest radiofone instrument, toch besteedt ook Klara vandaag de hele dag lang aandacht aan zijn 500e verjaardag.