Sprookjeshuwelijk voor Zweedse kroonprinses

Met een emotioneel jawoord werd het huwelijk tussen de Zweedse kroonprinses Victoria (32) en haar voormalige sportleraar Daniel Westling (36) bezegeld. Heel wat gekroonde hoofden woonden de plechtigheid bij, waaronder ook koning Albert II en koningin Paola.

Even na 15.30 uur maakte kroonprinses Victoria aan de zijde van koning Carl Gustav van Zweden haar opwachting in Storkyrkan, de kathedraal van Stockholm. In een relatief korte plechtigheid gaven kroonprinses Victoria en Daniel Westling elkaar hun jawoord.

Het was een groot geheim welke trouwjurk prinses Victoria zou dragen. Het werd een sobere maar stijlvolle witte jurk met een boothals en een lange sleep. Het huwelijk werd bekrachtigd door de overhandiging van de ringen en een romantische kus, bij het buitengaan van de kathedraal.

Het huwelijk van Victoria en Daniel houdt heel Zweden al dagen in de ban. Het laatste koninklijke huwelijk in Stockholm dateert al van 1976, toen Carl Gustav in het huwelijksbootje stapte met de elegante Silvia Sommerlath. Speciaal voor de plechtigheid werden 40.000 bloemen uit Colombia overgevlogen.

Veel gekroonde hoofden in Stockholm

In de kathedraal zaten zo'n 1.100 genodigden. Naast andere hoogwaardigheidsbekleders waren er heel wat gekroonde hoofden en edellieden van over heel de wereld aanwezig.

Ook koning Albert II en koningin Paola, prins Filip en prinses Mathilde (foto links), prins Laurent en prinses Claire en prinses Astrid en prins Lorenz woonden de plechtigheid bij, samen met een rits aan andere gekroonde hoofden zoals Margrethe II van Denemarken, Abdullah II van Jordanië, groothertog Henri van Luxemburg, prins Albert van Monaco, koningin Beatrix van Nederland, Harald V van Noorwegen en de Britse prins Edward.

Na de plechtigheid volgde een stoet doorheen het historische centrum van Stockholm, waarbij het pasgehuwde paar de menigte vanuit een open koets toewuifde. Er werden zo'n 250.000 toeschouwers verwacht. Na de rondtocht stapte het paar in een bootje, waarmee ze naar het slot van Stockholm, het koninklijk paleis, gebracht werden. 's Avonds was er nog een banket in het paleis.

Grote persagentschappen laten trouwpartij links liggen

De internationale persagentschappen AFP, Reuters en AP brachten geen verslag uit van het huwelijk. Die beslissing werd genomen wegens de "ongewone restricties opgelegd door de Zweedse openbare omroep SVT" voor beelden van de trouwpartij, zegt AFP.