VN vraagt 50 miljoen euro voor Kirgizië

De VN vraagt in totaal 50 miljoen euro noodhulp om de humanitaire crisis in Kirgizië aan te pakken. Zo'n 1 miljoen mensen zouden op de vlucht zijn, na de etnische rellen in en rond de zuidelijke stad Osj.

Vorige week braken hevige rellen uit tussen de Kirgizische meerderheid en de Oezbeekse minderheid. Volgens officiële cijfers kwamen daarbij al zo'n 200 mensen om, maar volgens interim-premier Roza Otoenbajeva is dat in werkelijkheid een tienvoud daarvan.

Intussen zijn tienduizenden etnische Oezbeken de grens overgestoken naar Oezbekistan zelf. Dat land vraagt nu dat de internationale gemeenschap hulpacties op  touw zet, omdat het land zelf de massale toestroom aan vluchtelingen niet meer de baas kan.

"De ziekenhuizen hebben medisch materiaal te kort en er is een gebrek aan drinkbaar water, voedsel en elektriciteit", zegt secretaris-generaal Ban Ki-moon van de VN. Volgens hem zal de vluchtelingenstroom op korte termijn alleen maar toenemen. Hij heeft oppositieleidster Roza Otoenbajeva gevraagd om snel de orde te herstellen in het land.