Wachttijd voor opleiding bij VDAB loopt op

Wie een opleiding bij de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling (VDAB) aanvraagt, moet soms tot drie maanden wachten. Op dit moment staan zo'n 21.300 werklozen op een wachtlijst voor een opleiding.

21.300 werklozen wachtten begin mei om aan een opleiding te kunnen beginnen. Dat is over het algemeen ongeveer evenveel als een jaar geleden, maar in enkele sectoren -zoals de bouw en de horeca- is de wachtlijst flink toegenomen.

Behalve het aantal wachtenden is het vooral de wachttijd die een probleem vormt. Voor een opleiding tot heftruckchauffeur bijvoorbeeld moet een werkloze gemiddeld 95 dagen wachten tussen de aanvraag en de start van de opleiding. In de bouw is de gemiddelde wachttijd 61 dagen. Migranten die een taalcursus willen volgen, oefenen gemiddeld 58 dagen geduld.