Zweden in de ban van een sprookjeshuwelijk

De Zweedse kroonprinses Victoria (32) geeft vandaag haar jawoord aan haar voormalige sportleraar Daniel Westling (36). Zweden leeft sinds de verloving in februari in een ware roes. Het laatste koninklijke huwelijk in Stockholm dateert immers al van 1976, toen Carl Gustav in het huwelijksbootje stapte met de elegante Silvia Sommerlath. Het huwelijk van Victoria moet een sprookjeshuwelijk worden, na jaren van speculaties over de spraakmakende liefde.

Over een huwelijk voor de begeerde kroonprinses Victoria doen al jaren allerlei geruchten de ronde. Tijdens de verloving (foto) eind februari wond de Zweedse er dan ook geen doekjes om: "Ja, het heeft wel lang geduurd, maar dit is ook geen gewone situatie. Nu zijn we ook zeker van onze zaak."

Victoria leerde Daniel Westling in 2002 op een van zijn sportscholen kennen. De vriendschap bloeide langzaam open tot een relatie, hoewel Westling het aanvankelijk moeilijk had met Victoria's status van troonopvolgster.

De pers spitte het privéleven van Westling uit en het koppel werd geen moment met rust gelaten. Ook koning Carl Gustav zou tegen de verhouding geweest zijn omdat zijn toekomstige schoonzoon niet van adel is. Iets wat een boze Victoria vorig jaar nog met klem ontkende. Carl Gustav is zelf ook getrouwd met een burgermeisje.

Een ander heikel punt is de nieraandoening van Westling. Westling onderging een niertransplantatie maar er blijven speculaties over een erfelijke ziekte en eventuele gezondheidsproblemen voor een latere troonopvolger.

Victoria laat zich verrassen met "bruidsmars"

De koninklijke familie laat het alvast niet aan haar hart komen en plant een groots sprookjeshuwelijk. De festiviteiten begonnen donderdag al met een diner in intieme kring, vrijdag kreeg het bruidspaar een diner en concert aangeboden door regering en parlement.

Vanmiddag om 15.30 uur betreden Victoria en Westling dan de kathedraal van Stockholm. Het wordt een bruiloftsdag vol tradities. Zo draagt Victoria de tiara die ook haar moeder droeg en geeft koning Carl Gustav zijn dochter weg.

Ingmarr Thorell is verantwoordelijk voor de muziek tijdens het huwelijk. De voormalige muziekleraar van Victoria componeerde een mars voor haar. De kroonprinses zelf heeft het stuk nog niet gehoord. Bij de bruidskindjes zitten de doopkindjes van Victoria, onder anderen prinses Catharina-Amalia van Nederland, Ingrid Alexandra van Noorwegen en Christian van Denemarken.

Na de huwelijksplechtigheid volgt een stoet door de straten van Stockholm en een vaartocht met de koninklijke praalboot. 's Avonds bieden de koning en koningin een banket aan in het paleis. Het kostenplaatje van de festiviteiten wordt op 1,8 miljoen euro geschat. Een deel ervan wordt -ondanks flink wat protest- betaald met belastinggeld.

Westling krijgt na het huwelijk de titel van prins en van hertog van Västergötland. Het paar zal zijn intrek nemen in het slot Haga, in het Hagapark, waar koning Carl Gustav opgroeide. De keuze van de residentie is controversieel, omdat het paleis tot voor kort open was voor het publiek. Een aantal joggers en hondenbezitters kan niet met de nieuwe bewoners lachen omdat er nu strenge veiligheidsmaatregelen gelden in het park.

Weetjes

  • Victoria was bij haar geboorte in 1977 gewoon prinses en geen kroonprinses: Zweden wijzigde in 1979 de troonopvolgingwet, waarbij de troon gaat naar de oudst geborene, ongeacht geslacht. Victoria's broer Carl Philip (°1979) werd daardoor troonopvolger af.
  • De kroonprinses gaf op haar twintigste toe te kampen met de eetstoornis anorexia nervosa.
  • Ter ere van het huwelijk brengt Mattel een Barbiepop uit van Victoria. "Zij is een zeer moderne prinses en inspireert burgers", klinkt het bij de fabrikant. 
  • Stockholm laat zich van zijn mooiste kant zien en heeft 40.000 rozen, lelies en andere bloemen laten overvliegen vanuit Columbia. 
  • Het laatste kroonprinselijke huwelijk dateert van april 2005. Toen trouwde Charles met zijn jeugdliefde Camilla Parker Bowles.

Het huwelijk van kroonprinses Victoria met Daniel Westling wordt live uitgezonden op Eén vanaf 14.30 uur. Marlène de Wouters en Flip Feyten voorzien de plechtigheid van commentaar.