"Dit is unieke kans om droom te realiseren"

"Zowel de N-VA als de PS willen een verregaande staatshervorming. Dit is dus een unieke kans om uit de impasse te raken." Dat zeggen de ministers van staat Willy Claes en Vic Anciaux, die geloven dat De Wever een akkoord zal vinden.

Zowel de N-VA als de PS haalden een sterk resultaat bij de afgelopen federale verkiezingen. Informateur Bart De Wever (N-VA) had in het verleden misschien vaak kritiek op de Franstalige socialisten, maar binnenkort moet hij er wel samen mee door een deur.

"Maar er zijn gelijkenissen", zegt Willy Claes. "Ook de PS heeft begrepen dat het afblokken van een staatshervorming niet goed is. Ze zijn het beu om geboycot te worden door Brussel. De tijd van Maingain en consoorten is voorgoed voorbij."

Vic Anciaux, jarenlang kopstuk van de VU, de voorloper van de huidige N-VA, is ook positief. "Vroeger hebben socialisten vaak akkoorden gesloten met Vlaams-nationalisten."

Hij beseft wel dat compromissen nodig zijn en denkt ook te weten op welk vlak. "Via artikel 35 van de grondwet kan beslist worden wat we splitsen en wat niet. Zo krijgen de Walen de garantie op een confederaal model. Als Vlaanderen hen dan ook garanties geeft dat er een bescherming komt van de culturele minderheden, ook op Vlaams grondgebied, dan denk ik dat we er geraken. Dan moet hij ook geen toegevingen doen over de uitbreiding van Brussel."

"We staan op een historisch moment", zegt Anciaux. "We hebben de unieke kans om te realiseren waarover we al zo lang hebben gedroomd." Al blijft Willy Claes wel voorzichtig. "Ik kan zo 10 dossiers opnoemen waarop de zaak in de lucht kan vliegen."

lees ook