De Wever kan rekenen op krediet Franstaligen

"Op een stommiteitje tegenover de Franstalige pers na, heeft Bart De Wever nog geen misstappen gezet." Dat heeft Laurette Onkelinx (PS) gezegd in het programma "Mise au point", de tegenhanger van "De zevende dag" op de RTBF. N-VA-voorzitter De Wever kan voorlopig nog op heel wat krediet rekenen bij de Franstalige politici.

Rond de informatieronde van Bart De Wever heerst voorzichtig optimisme, ook ten zuiden van de taalgrens. "Hij aanvaardt de logica van onze staatsindeling. Hij heeft duidelijk gezegd dat hij aftastende gesprekken zal voeren, uiteraard over de staatshervorming, maar hij vermeldt -als eerste punt zowaar- ook de staatsfinanciën", zegt Onkelinx in het RTBF-programma.

"Van zijn kant komen er volop goede intenties", zegt ook ontslagnemend staatssecretaris Melchior Wathelet (CDH) over informateur De Wever, die aan Vlaamse zijde de verkiezingen overtuigend won.

MR-voorzitter Didier Reynders (foto) neemt een iets afwachtendere houding aan. "We zullen zijn voorstellen onderzoeken en zien wat er mogelijk is. Maar nu is het nog te vroeg om er uitspraken over te doen", zegt hij.

De Wever start morgen met gesprekken

De Wever blijft erg discreet over zijn informatieronde. Dit weekend had hij enkele telefonische contacten. Morgen heeft hij zijn eerste afspraken.

Eerst komen de voorzitters van de Kamer en de Senaat, respectievelijk Patrick Dewael (Open VLD) en Armand Dedecker (MR). Na hen komt morgen ook Guy Quaden, de gouverneur van de Nationale Bank, op bezoek bij De Wever. In de namiddag ontvangt De Wever ontslagnemend premier Yves Leterme (CD&V). De N-VA-voorzitter hoop zijn informatieronde over twee tot drie weken af te ronden.

lees ook