Een bloedige dag in Bagdad

In de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn verschillende doden gevallen bij meerdere aanslagen in de financiële wijk. Een eerste autobom ontplofte in een bijna lege straat. Toen omstanders en de politie kwamen toegesneld, ontplofte een tweede bom.

Een verantwoordelijke van de veiligheidsdiensten spreekt van 18 slachtoffers en 42 gewonden. Die cijfers worden ook aangehaald door de Britse omroep BBC. Het Duitse persagentschap dpa meldt op basis van getuigen en medische bronnen minstens drie doden en 29 gewonden.

De twee wagens waren bij een administratief centrum geparkeerd waar rijen burgers aan het aanschuiven waren om een identiteitskaart of paspoort te bekomen. Vlakbij is ook een politiekantoor. Veiligheidsdiensten en overheidsgebouwen zijn de laatste tijd geregeld het doelwit van aanslagen.

Eerder op de dag hadden veiligheidsbronnen reeds zeven doden gemeld bij verschillende aanslagen in Bagdad. In de noordelijke wijk Al Hourriya lieten vier personen het leven na een explosie. In de oostelijke wijk Al Obeidi was raketvuur fataal voor drie mensen.

In de centrumwijk Zayouna trof de politie de lichamen aan van vijf vrouwen. Zij zouden twee tot drie weken geleden om het leven gebracht zijn, aldus een veiligheidsverantwoordelijke.