Erg kleine Belgische delegatie naar Congo

Er zullen dan toch geen Belgische militairen defileren in Kinshasa tijdens de viering van 50 jaar onafhankelijkheid van Congo. Dat schrijft het Nieuwsblad op Zondag en is bevestigd door ontslagnemend premier Yves Leterme (CD&V).

Op 30 juni viert Congo dat het 50 jaar onafhankelijk is van ons land. Er was een officiële uitnodiging verstuurd vanuit Congo om Belgische militairen mee te laten stappen in het defilé in Kinshasa. België had die uitnodiging aanvaard, maar enkele weken geleden is dan toch beslist om geen militairen te sturen, zegt premier Leterme.

"De uitnodiging voor het defilé dateerde van voor de uitnodiging aan het staatshoofd. Zodra de uitnodiging aan het staatshoofd was gericht, leken die andere vragen ons minder aan de orde", klinkt het bij Leterme. "Op 19 mei, een maand geleden, is dan ook de beslissing gevallen om geen militairen naar het defilé in Kinshasa te sturen."

Ons land krijgt dus maar een erg kleine delegatie in Kinshasa eind juni. Aan politieke kant gaat alleen Leterme (CD&V) naar het defilé. Hij zal er ons koningspaar vergezellen. "De aanwezigheid van de koning, de koningin en de eerste minister is toch ook wel een blijk van respect en waardering voor de relaties die wij met Congo hebben", vindt Leterme.

Eerder was ook al beslist om geen Congolese militaire delegatie toe te laten op het nationale defilé van 21 juli in ons land.

"Nu pas bekend om Pieter De Crem te sparen"

Oppositiepartij Groen! reageert tevreden met de beslissing van de ontslagnemende regering om geen militairen naar Kinshasa te sturen. Groen! had de afgelopen maanden veel kritiek geuit, omdat minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) voorstander was van een militaire afvaardiging bij de viering van de Congolese onafhankelijkheid.

Volgens Groen! maakte de regering de beslissing nu pas bekend, om De Crem geen gezichtsverlies te laten lijden in de aanloop naar de verkiezingen.