Franco gaf namen Spaanse Joden door aan nazi's

Het regime van de Spaanse dictator Francisco Franco heeft de nazi's in 1941 een lijst doorgespeeld met de namen van zo'n 6.000 in Spanje levende Joden. Dat heeft de Spaanse krant El Pais vandaag bekendgemaakt.

El Pais kreeg een rondzendbrief in handen van 13 mei 1941, waarmee het heersende regime de provinciale autoriteiten opriep alle informatie door te spelen over "nationale of buitenlandse Israëlieten" op Spaanse bodem. In een uittreksel van de tekst is sprake van hun politieke overtuigingen, levenswijze en "graad van gevaarlijkheid".

In totaal zou het verzoek informatie hebben opgeleverd over zo'n 6.000 Joden in Spanje. De gegevens zouden vervolgens zijn overgemaakt aan vertegenwoordigers van de Duitse ambassade in Madrid, luidt het voorts in El Pais. Dat het nieuws nu pas opduikt, komt volgens de krant doordat het regime van Franco alle gegevens over de Joden systematisch deed verdwijnen aan het eind van de Tweede Wereldoorlog.