Kardinaal uit Vaticaan verdacht van corruptie

De kardinaal van Napels, Crescenzio Sepe, is in verdenking gesteld wegens corruptie. Hij zou vastgoed uit het patrimonium van de Vaticaanse congregatie hebben verkocht. Zelf zou hij op die manier 2,5 miljoen euro rijker zijn geworden. Ook een vroegere minister uit de regering-Berlusconi komt in opspraak.

In dezelfde zaak is eerder al Pietro Lunardi (kleine foto, links), de vroegere minister van Infrastructuur van de regering van Silvio Berlusconi genoemd. Ook het vroegere hoofd van de civiele bescherming is in verdenking gesteld. Aan hen zou Sepe gebouwen uit het vastgoedpatrimonium van het Vaticaan onder de prijs hebben verkocht.

De kardinaal bekleedde tot vijf jaar geleden een belangrijke functie in het Vaticaan. Volgens het Italiaanse gerecht zijn bij de vastgoedtransacties tal van onregelmatigheden vastgesteld.

"Als je vertrouwen hebt, dan zal de waarheid overwinnen", zei de kardinaal toen hij buitenging uit een kerk in Napels. Volgens de entourage van Sepe wil hij zich wel laten verhoren, maar hij denkt er niet aan om zijn Vaticaans diplomatiek paspoort in te leveren.

Federico Lombardi, de woordvoerder van het Vaticaan, hoopt dat de zaak snel opgeklaard zal zijn en hoopt "dat de goede naam van de kerk gevrijwaard blijft".