Polen kiezen opvolger voor Lech Kaczynski

De Polen trekken vandaag naar de stembus om een nieuwe president te kiezen. Die moet Lech Kaczynski opvolgen, die in april overleed in een vliegtuigcrash in Rusland. Er zijn maar liefst 10 kandidaten, maar slechts 2 die er echt toe doen.
Jaroslaw Kaczynski, vergezeld door zijn kleindochter, brengt zijn stem uit

Op 10 april stortte het vliegtuig met aan boord president Lech Kaczynski, zijn echtgenote en heel wat Poolse politieke en militaire hoogwaardigheidsbekleders neer in Smolensk, in het westen van Rusland. Niemand overleefde de crash, er vielen 96 doden.

Polen reageerde geschokt op de ramp, maar er moest vooruit gekeken worden. Twee maanden later kunnen zowat 30 miljoen stemgerechtigde Polen naar de stembus om een opvolger te kiezen voor Kaczynski.

Komorowski of Kaczynski?

Sinds 6 uur vanmorgen zijn de stembureaus geopend. Er zijn maar liefst 10 kandidaten, toch zijn er maar 2 die echt lijken mee te spelen.

In de opiniepeilingen ligt waarnemend president Bronislaw Komorowski (foto links) voorop. Hij is de kandidaat van de regeringspartij Burgerplatform, de vaandeldrager van een liberaal en pro-Europees Polen, en een man van de zakenwereld. Hij is ook verre familie van prinses Mathilde. Volgens de peilingen zou hij tussen 41 en 51 procent van de stemmen kunnen halen.

Het meer conservatieve Polen steunt Jaroslaw Kaczynski van de grootste oppositiepartij Recht en Rechtvaardigheid. Van juli 2006 tot november 2007 was hij premier van Polen. Hij is ook de tweelingbroer van de vorige president en rekent op een electorale bonus van sympathie. Zijn persoonlijke verlies heeft hem getekend, zegt hij, en hij presenteert zichzelf als een man van compromissen.

De stembureaus sluiten vanavond om 20 uur, dan worden de eerste exitpolls bekendgemaakt. Als niemand de helft van de stemmen haalt, volgt op 4 juli een tweede ronde.