"Al weken op voorhand veiligheidsproblemen"

Een arbeider van de ontplofte oliebron in de Golf van Mexico heeft, weken voor de explosie, een belangrijk defect gesignaleerd aan het veiligheidssysteem. Dat defect werd dan omzeild. De aandelen van BP zijn intussen weer gezakt.

Op het gezonken olieplatform "Deepwater Horizon" zijn er volgens een voormalige medewerker al weken voor de explosie veiligheidsproblemen geweest. De medewerker zei aan de BBC dat ze een lek zagen in de controle-eenheid van de veiligheidsklep.

We hebben dat gesignaleerd, zo zei hij, maar het bedrijf schakelde over op een andere controle-eenheid. Of de eerste eenheid hersteld werd, kon hij niet zeggen. Dat zou betekend hebben dat BP het boren had moeten stilleggen, op een ogenblik dat het gebruik van het boorplatform 500.000 dollar per dag kostte.

De veiligheidsinstallatie in kwestie is een eruptie-afsluiter (blowout preventer of BOP), een grote klep die een olie- of gasbron waaraan gewerkt wordt, kan afsluiten. Op de klep staat een controle-eenheid, die "het brein" is van het systeem en zowel elektronische als hydraulische systemen bevat. Het is in die hydraulische systemen dat er een lek was.

Of het defect een rol heeft gespeeld in de ontploffing op 20 april, is niet zeker. In elk geval liet de veiligheidsklep in kwestie het toen wel afweten.

Het nieuws straalt alweer ongunstig af op het imago van BP, de exploitant van het boorplatform, en van de eigenaar, het Zwitserse bedrijf Transocean. Daarbij komt nog een uitgelekte nota van BP met een nieuw worst case scenario: in het slechtste geval kan er 16 miljoen liter olie per dag ontsnappen uit de bron. Het aandeel van BP verloor vandaag 5 procent.