"MR is essentieel voor een staatshervorming"

Het lijkt er steeds meer op dat de MR aanstuurt op een deelname aan de onderhandelingen over een nieuwe regering en staatshervorming. In een gesprek met Le Soir zegt Senaatsvoorzitter en MR-kopstuk Armand De Decker dat zijn partij essentieel is voor een staatshervorming.

Senaatsvoorzitter Armand De Decker is de eerste Franstalige die vandaag op visite komt bij informateur Bart De Wever (kleine foto). In een gesprek met Le Soir liet hij alvast weten dat hij de N-VA-voorzitter "zonder vooroordelen noch illusies" zal ontmoeten.

Het blijft opvallend dat de Franstalige liberalen zich de voorbije dagen erg constructief opstellen. Zo kwam MR-voorzitter Didier Reynders gisteren tijdens het RTBF-debat in "Mise au point" niet terug op de typische BHV-eisen. Vandaag bevestigen de uitspraken van De Decker in Le Soir die houding van de partij.

Volgens De Decker zal een staatshervorming zonder de MR onmogelijk zijn. "We moeten alles afwachten. Ik bekijk dat allemaal met open vizier en zonder enig enthousiasme. Heel heel heel koel", benadrukt De Decker, die "een grote, moderne hervorming die ook de federale staat versterkt" nodig vindt.

Volgens hem zal de MR noodzakelijk zijn voor de staatshervorming. "Het is ook traditie dat we deelnemen aan de grote staatshervormingen", luidt het.

"15 liberalen en 3 FDF'ers"

Het FDF zal geen problemen opleveren voor de hervorming, denkt De Decker. "Bij de MR zijn we met achttien vertegenwoordigers: vijftien liberalen die als één man stemmen over wat onderhandeld zal zijn en drie FDF'ers", merkt hij op.

"Didier Reynders weet heel goed dat er elementen van de staatshervorming zijn die het CDH, de PS en wij - het Franstalige front - kunnen aanvaarden. Maar misschien het FDF niet... Men overschat vreselijk het belang daarvan..."

Reynders wacht concrete voorstellen af

MR-voorzitter Didier Reynders wilde weinig kwijt over de uitspraken van De Decker. "Het is niet verboden om een analyse te maken over wat er de komende weken zal gebeuren", aldus Reynders.

"Wij zijn niet aan zet, dus we zullen antwoorden op de vragen die de personen die aangesteld zijn door de koning ons stellen en zien welke voorstellen zij op tafel leggen op institutioneel en socio-economisch vlak. Daarna zullen wij ons standpunt innemen en we zullen het samen doen", aldus Reynders.
 

lees ook