"Positief, aangenaam en intellectueel open"

Bart De Wever (N-VA) is om 10 uur vanochtend begonnen met zijn eerste gesprekken als informateur. De gesprekken vinden plaats in het bureau van de Kamervoorzitter in de Wetstraat. Zoals verwacht verloopt alles zeer discreet.
Guy Quaden kwam als derde bij informateur De Wever op bezoek.

Het waren Kamervoorzitter Patrick Dewael (Open VLD) en Senaatsvoorzitter Armand De Decker (MR) die vandaag als eersten ontvangen werden door De Wever. Zoals aangekondigd verliepen de eerste gesprekken discreet. De camera's konden enkel een glimp van de informateur opvangen door een raam.

De Decker verklaarde na zijn ontmoeting wel dat De Wever indruk maakt. "Zeer positief, zeer modern, zeer aangenaam en intellectueel open", zei De Decker, die bij De Wever ook de wil had gezien om zo vlug mogelijk voort te gaan.

"Zijn succes dwingt hem tot meer verantwoordelijkheid. Hij moet dat succes beheren en hij mag zijn kiezers niet ontgoochelen. Hij moet een oplossing vinden. Dat kan alleen via onderhandelingen, en dat leidt tot toegevingen."

Ook Quaden en Leterme gingen langs

Na De Decker zijn ook Guy Quaden, gouverneur van de Nationale Bank, en ontslagnemend premier Yves Leterme (CD&V) langsgegaan bij De Wever.

Quaden had het achteraf over een zeer goed gesprek over de economische situatie en de economische perspectieven. Quaden schetste de twee grote uitdagingen waar ons land voor staat: de sanering van de overheidsfinanciën en de nood aan meer groeipotentieel en effectieve groei.

Hij benadrukte dat België zijn Europese engagementen moet honoreren. Dat betekent een tekort op de begroting van 4,1 procent volgend jaar, een tekort van 3 procent in 2012 en drie jaar later opnieuw een begroting in evenwicht. De overheid zal dat niet alleen met besparingen kunnen realiseren. Nieuwe inkomsten zullen dus nodig zijn, maar de lasten op arbeid mogen absuluut niet verhoogd worden.

Wie zijn de volgende gasten?

Morgen ziet informateur De Wever de minister-presidenten van de deelregeringen. Later op de week komen ook nog vertegenwoordigers van vakbonden en werkgevers langs. Pas volgende week ontvangt hij de partijvoorzitters.

Dit weekend nog zei De Wever dat hij de gespreksronde niet nodeloos lang wil rekken. Er moet snel een principeakkoord zijn, anders "moet ik mijn conclusies trekken", klonk het zaterdag.

lees ook