"Staatsschuld stijgt boven de 100 procent"

Nog in de loop van 2010 zal de Belgische staatsschuld de kaap van 100 procent overschrijden. Dat blijkt uit het jaarverslag van de federale overheidsdienst Financiën. Ontslagnemend minister van Financiën Didier Reynders (MR, foto) zegt dat de komende regering snel concrete besparingsmaatregelen moet aankondigen.

"Ons land blijft een erg betrouwbare crediteur in het buitenland", zegt Reynders, "maar het is belangrijk voor de internationale markten dat de nieuwe Belgische regering snel gaat besparen". Reynders wijst erop dat de Belgen erg veel spaargeld op de rekeningen hebben staan, Wat ons land een betrouwbare reputatie verschaft.

De staatsschuld bedroeg in 2009 321 miljard euro, dat is 96,7 procent van het bruto binnenlands product. Nog dit jaar zal de staatsschuld stijgen tot boven de 100 procent.

Voor het ministerie van Financiën moet tegen 2015 opnieuw een evenwicht worden bereikt op de begroting, maar vanaf 2012 moet België de staatsschuld opnieuw terugdringen richting 100 procent.

"Ik heb liever een regering die iets later wordt gevormd als die met concrete maatregelen komt, dan zeer snel een nieuwe regering zonder aangekondigde maatregelen", zegt Reynders.

lees ook