Amsterdam overweegt "lokjoden" in te zetten

Amsterdam denkt er aan speciale lokvogels in te zetten om anti-joodse reacties te registreren. De zogenoemde "lokjoden" komen er na een aantal incidenten met een rabbijn en twee scholieren, die in verschillende wijken in Amsterdam waren uitgescholden.

Waarnemend burgemeester Lodewijk Asscher van Amsterdam wil nu kijken of het mogelijk is om zogenoemde "lokjoden" in te zetten om antisemitisch geweld tegen te gaan.

Zondag bleek in een uitzending van de Joodse Omroep dat  een rabbijn de Hitlergroet kreeg van Marokkaanse jongeren in Amsterdam. De opnames waren met een verborgen camera gemaakt. De rabbijn ging vorige week met twee scholieren naar verschillende buurten in Amsterdam, zoals Bos en Lommer, Osdorp, de Dapperbuurt en de Indische buurt. Ze kregen niet alleen de Hitlergroet, maar werden ook uitgescholden.

In Nederland werden eerder al "lokhomo's" en "lokoma's" ingezet om geweld tegen homo's en overvallen op ouderen tegen te gaan.