Er zit een haar in de boter tussen MR en FDF

Het FDF is niet te spreken over de uitspraken van MR-Senaatsvoorzitter Armand De Decker in Le Soir. Die relativeerde het electorale gewicht van het FDF. Het FDF boycotte alvast een vergadering met de MR en verwacht een verklaring van MR-voorzitter Didier Reynders.

Er zit duidelijk een haar in de boter tussen de MR en haar partner FDF. Vanochtend stuurde De Decker in Le Soir aan op een deelname van zijn partij aan de onderhandelingen.

Hij gaf tegelijkertijd aan dat het voor het FDF moeilijk wordt om institutionele compromissen te accepteren die voor het Franstalige front van MR, PS en CDH wel aanvaardbaar zijn.

"Het FDF zal geen problemen opleveren voor de staatshervorming", verklaarde De Decker. Hij verwees daarna naar het electorale gewicht van het FDF: drie vertegenwoordigers versus vijftien MR-vertegenwoordigers. Deze voormiddag herhaalde De Decker die uitspraken ook voor de camera's van verschillende televisieomroepen.

"Wij hebben MR-nederlaag in Brussel beperkt"

De uitspraken zijn duidelijk in het verkeerde keelgat geschoten bij het FDF. Enkele FDF'ers boycotten een vergadering van de verschillende fracties op het hoofdkwartier van MR.

"Het FDF heeft zijn werk gedaan om de nederlaag van de MR in Brussel te beperken. Zonder ons zou de MR in de hoofdstad geen bevredigende resultaten gehaald hebben. Wij hebben altijd geprobeerd om eenheid te brengen binnen de MR. Als sommigen een logica van verdeeldheid volgen, is dat betreurenswaardig. Ik heb ook binnen de MR stemmen gehoord die de uitspraken van Armand De Decker niet begrijpen. Ik zou dus graag willen weten of hij gesteund wordt en door wie", legde Maingain uit aan Belga.

Volgens de FDF-voorzitter verzwakken de uitspraken van De Decker de partij nog vóór de onderhandelingen gestart zijn. "Wij zullen ons niet laten gijzelen door De Wever en zijn niet van plan losgeld te betalen. Ik herinner eraan dat de campagne van de MR draaide rond het thema respect. Dat geldt voor de verkiezingen, maar ook erna. Ik ben niet van plan te gaan onderhandelen onder de voorwaarden van de N-VA", benadrukte Maingain nog.

Ook Damien Thiéry (FDF), een van de drie niet-benoemde burgemeesters, laat zich kritisch uit over De Wever. Hij zegt dat hij verwonderd is over "de snelheid waarmee sommigen hem van de ene op de andere dag zien als een goede onderhandelingspartner, terwijl ze hem eerder als separatist bestempelden". Over de akkefietjes tussen MR en FDF zegt Thiéry dat "een discussie binnen de partij de zaken weer op een rijtje moet zetten".

De Decker en Reynders stemmen de violen

Deze avond nuanceerde De Decker dan toch zijn uitspraken. "Dit is geen bedreiging tegenover het FDF en het is ook niet agressief bedoeld", zei hij.

"We zullen zien welke voorstellen we voorgeschoteld krijgen. Indien we ermee akkoord kunnen gaan, zullen we ze ook goedkeuren, maar ik blijf me inschrijven in het standpunt van de Franstalige partijen. Iedereen zal zich over een eventueel akkoord kunnen uitspreken."

Voorzitter Reynders wilde weinig kwijt over de kwestie, maar herhaalde dat zijn partij de voorstellen van informateur De Wever afwacht.

lees ook