FM Congo 50: voor de onafhankelijkheid (1)

In het onmetelijke land Congo is radio altijd een heel belangrijk medium geweest voor de bevolking. Tegelijk heeft de radio in die 50 jaar een grote evolutie doorgemaakt: de koloniale radio's zoals Radio Leo werden lange tijd genationaliseerd in La Voix du Zaïre, nu RTNC.

In België kregen de Congolese studenten in de jaren '80 de Afrikaanse uitzendingen te horen op Radio campus van de VUB. Toen president Mobutu na 30 jaar ijzeren regime meer democratie toeliet, kwamen er steeds meer radio's op die de burgermaatschappij vertolkten, onder meer mensenrechtenradio Radio Maendeleo in Bukavu en de katholieke Radio Amani in Kisangani. In de reeks FM Congo 50 gaat Katrien Vanderschoot op stap met reporters van die radio's, doorheen de geschiedenis en de actualiteit van Congo.

Vandaag starten we in de jaren '30. Belgische jezuïeten stichten in Léopoldville, nu Kinshasa, het College Boboto. Ze richten ook een radio op voor de kolonialen. Pater André Knockaert leidt onze reporter rond in de oude lokalen. In Kisangani trekken we met Pierre Komba van Radio Amani naar ziekenhuizen en gezondheidscentra, om te horen of een initiaitief voor een ziekenfonds wel een goed idee is. Aansluitend analyseert directeur Marti Waals van Memisa de situatie van de gezondheidszorg in Congo.

In een tweede reportage trekt Katrien Vanderschoot op met Radio Amani, een katholieke radio in Kisangani. Daar is iemand op het idee gekomen een ziekenfonds op te richten.

Katrien Vanderschoot