Grenzen Gaza open voor "civiel" verkeer

Israel versoepelt de blokkade van Gaza. Over de maatregel was al een tijdje overleg bezig, maar de druk werd groter nadat het Israëlische leger 9 activisten op schepen met hulpgoederen had doodgeschoten. Over land mag nu vrijwel alles Gaza binnen. Op zee blijft de blokkade gelden.

De landsgrenzen van Gaza worden opengesteld voor alle "goederen met civiele doeleinden". Een "dramatische versoepeling", klonk het in Israël. "De grensovergangen worden opengezet", zegt correspondent in Israël Ankie Rechess. "Ook mensen mogen de Gazastrook nu in en uit voor medische bezoeken aan Israëlische ziekenhuizen enzo."

Wapens invoeren naar het Palestijns gebied blijft wel verboden. "Het enige wat niet kan is de zogenoemde zwarte lijst met goederen zoals wapens en materialen waarmee je wapens of raketten kan maken", bevestigt Rechess.

De Verenigde Staten hebben al positief gereageerd op de versoepeling van de blokkade. De hoge vertegenwoordigster voor het buitenlands beleid van de EU Catherine Ashton vindt de "beslissing van de Israëlische regering zeer bemoedigend".  Ashton riep ook nog eens op om de Israëlische soldaat Gilad Shalit vrij te laten. Shalit wordt al vier jaar lang vastgehouden door gewapende Palestijnse groeperingen.

De blokkade van de Gazastrook werd ingesteld nadat de radicale moslimbeweging Hamas de controle had overgenomen over het smalle kuststrookje in 2007. Ook Egypte sluit sindsdien zijn grens met de Gazastrook.