Komorowski moet naar 2e ronde in Polen

In Polen heeft de liberale interim-president Bronislaw Komorowski de eerste ronde van de presidentsverkiezingen gewonnen. Hij heeft echter niet genoeg stemmen om een tweede stemronde te vermijden.

Komorowski, de kandidaat van Burgerplatform, is al twee maanden de waarnemende Poolse president na het dodelijke vliegtuigongeval waarbij Lech Kaczynski omkwam in het Russische Smolensk.

Komorowski krijgt 41% van de stemmen tegenover 36% voor zijn conservatieve rivaal Jaroslaw Kaczynski, de tweelingbroer van de verongelukte president Lech Kaczynski

Op 4 juli nemen beide mannen het opnieuw tegen elkaar op en dan wordt duidelijk wie de nieuwe president van Polen wordt. Kaczynski heeft duidelijk veel stemmen gehaald uit sympathie met zijn overleden broer.

Komorowski kan daarentegen rekenen op de steun van de liberale premier Donald Tusk. 

Wie kiest Polen als opvolger van Lech Kaczynski?

Bronislaw Komorowski is de kandidaat van de regeringspartij Burgerplatform, de vaandeldrager van een liberaal en pro-Europees Polen, en een man van de zakenwereld. Hij is ook verre familie van prinses Mathilde.

Het meer conservatieve Polen steunt Jaroslaw Kaczynski van de grootste oppositiepartij Recht en Rechtvaardigheid. Van juli 2006 tot november 2007 was hij premier van Polen. Hij is ook de tweelingbroer van de vorige president en rekent op een electorale bonus van sympathie. Zijn persoonlijke verlies heeft hem getekend, zegt hij, en hij presenteert zichzelf als een man van compromissen.