Louis Michel: "Nationalisme is oorlog"

Europarlementslid en MR-kopstuk Louis Michel heeft niets tegen de persoon van Bart De Wever als informateur, maar verfoeit de "nationalistische ideeën" van de N-VA. Dat heeft hij gezegd op de Franstalige radiozender Bel-RTL.

"Nationalisme is oorlog", citeerde Louis Michel een uitspraak van de Franse ex-president François Mitterrand.

Volgens Michel zijn sommige standpunten van de N-VA gestoeld op een "karikatuur" van de Franstaligen en Walen. Hij ontwaart ook een "zweem van populisme". Het nationalisme is gebaseerd op de "uitsluiting van de ander". "Dat zijn waarden die niet overeenkomen met mijn filosofische overtuigingen en het Europese ideaal", aldus Michel.

Hij herhaalde dat de Franstaligen de noodzaak van een grote staatshervorming inzien en benadrukte dat een akkoord daarover zonder twijfel veel evenwichtiger zal zijn als MR eraan meewerkt. Zijn partij is evenwel niet van plan haar diensten aan te bieden "zonder voorwaarden" of "tegen elke prijs" een akkoord te ondertekenen.

lees ook