Ouderen misbruiken tijdskrediet, zegt VBO

De werkgeversorganisatie VBO klaagt aan dat het vooral oudere werknemers zijn die tijdskrediet gebruiken als aanloop naar brugpensioen. Het tijdskrediet was net bedoeld voor jonge werknemers, zegt het VBO.

In een opiniestuk in de krant De Morgen is VBO-topman Pieter Timmermans uitgevallen naar het tijdskrediet. Volgens hem wordt dat nu vooral gebruikt/misbruikt door oudere werknemers die er een aanloop in zien naar brugpensioen op 58.

Volgens cijfers van de RVA hebben vorig jaar ruim 84.000 mensen deeltijds gewerkt via het systeem van tijdskrediet. Zowat 63% van hen is ouder dan vijftig. Vooral mannen lijken zin te hebben in tijdskrediet.

Timmermans spreekt over "misbruik" omdat het tijdskrediet indertijd bedoeld was om tijdelijke onthaasting te bieden aan mensen met kinderen of bouwplannen.

De VBO-topman vraagt dat de volgende regering beperkingen stelt aan het tijdskrediet voor ouderen. Zo zou het tijdskrediet niet meer rechtstreeks mogen aansluiten op brugpensioen. Zoniet zijn alle maatregelen om mensen langer te laten werken zinloos, vindt hij.

Wat is tijdskrediet?

Het tijdskrediet werd in 2002 ingevoerd in de privésector om de druk op de actieve generatie tussen 30 en 55 jaar wat weg te nemen. Om tal van redenen kunnen mensen tijdelijk niet of deeltijds gaan werken, zonder dat het arbeidscontract verbroken wordt.

De werknemer krijgt daarvoor een speciale uitkering, behoudt zijn baan en kan intussen worden vervangen door een jonge werkloze die ervaring wil opdoen.