Santos wordt president in Colombia

In het Zuid-Amerikaanse land Colombia heeft de conservatieve kandidaat Juan Manuel Santos de tweede ronde van de presidentsverkiezingen gewonnen.

Santos, de vroegere minister van Defensie, haalt twee derde van de stemmen en verslaat zo overtuigend zijn rivaal, de groene kandidaat  Antanas Mockus, de vroegere burgemeester van de hoofdstad Bogota.

Op 7 augustus zal Santos huidig president Alvaro Uribe opvolgen. Die moet aftreden na twee ambtstermijnen. Santos kreeg bij zijn campagne overigens de steun van Uribe, die via hem zijn beleid wil voortzetten.

Santos is een gewezen minister van Defensie en was in die functie de architect van de succesvolle strijd tegen de communistische guerillagroep FARC. Die heeft de voorbije jaren forse klappen gekregen. Een groot deel van de leiders is uitgeschakeld of overgelopen en in een spectaculaire operatie van het leger werd onder anderen de bekende gijzelaarster Ingrid Betancourt bevrijd.

Colombia is een belangrijk bondgenoot van de Verenigde Staten in Zuid-Amerika. Er zijn spanningen met buurland Venezuela waar de linkse populist Hugo Chavez de plak zwaait en dat zal dus wellicht niet veranderen.

Santos plukt de vruchten van beleid van Uribe

Santos plukt de vruchten van de populariteit van huidig president Uribe. Die kwam in 2002 aan de macht en schaarde de bevolking achter zich met de harde aanpak van de marxistische guerrilla FARC. Tijdens de campagne beloofde Santos die politiek verder te zetten. Uribe kon zich na zijn tweede termijn geen kandidaat meer stellen.

De overwinning van Santos in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen komt niet echt als een verrassing. In de eerste ronde, eind mei, haalde hij al een ruime voorsprong op de andere kandidaten, onder wie ook Mockus. Nochtans hadden de peilingen een spannende strijd voorspeld tussen Mockus en Santos.