Wie een otter spot, krijgt 500 euro

Door de verbeterde waterkwaliteit in Vlaanderen hoopt Natuurpunt dat de otter terug van weggeweest is. Daarom is de campagne “Wanted Alive Otter” gestart. Bedoeling is dat mensen otters spotten. Omdat het een moeilijke zoektocht wordt, is er een stimulans voor de eerste otterspotter: een geldprijs van 500 euro.

Het is Natuurpunt menens met de speurtocht naar otters in Vlaanderen en daarom kreeg de campagne “Wanted Alive Otter” zelfs een peter en een meter. De organisatie koos voor bioloog Dirk Draulans en Groen!-politica Vera Dua. “Natuurpunt zocht figuren die met hart en ziel voor de natuur leven en zo kwamen ze uiteindelijk bij ons terecht”, aldus Dua.

Dua aanvaardde het meterschap graag, want ze is hoopvol dat er opnieuw otters in Vlaanderen leven. “Bij ons is de otter normaal uitgestorven, want in de eerste helft van de vorige eeuw werd het in water levende roofdier volledig uitgeroeid.”

“Toch denkt men dat er nog een otterpopulatie in Wallonië is en ook in Nederland werd de otter geherintroduceerd. Door de verbeterde waterkwaliteit bij ons zou het dus goed kunnen dat de otter bijvoorbeeld via de Maas is teruggekeerd naar Vlaanderen.”

500 euro én champagne

Of er nu effectief opnieuw otters in Vlaanderen zijn moet blijken uit de “Wanted Alive Otter”-actie die loopt van 19 juni tot 27 november. In die periode mogen mensen bewijzen overhandigen aan Natuurpunt. Dat kunnen foto’s, filmpjes of materiële bewijzen zoals uitwerpselen van het dier zijn. De eerste die het bewijs kan leveren krijgt alvast een geldsom van 500 euro voor bewezen diensten.

Maar volgens Dua wordt het een moeilijke zoektocht en is de kans klein dat er een otter wordt gespot. “Het dier leeft vooral ‘s nachts en er kan verwarring ontstaan met de mink (kleine foto), waarvan het al geweten is dat die bij ons voorkomt." Die mink of Amerikaanse nerts is hier verwilderd uit exemplaren in gevangenschap. Er is ook verwarring mogelijk met de bever of de beverrat, nog een Amerikaans dier dat hier verwilderd is.

"Ik raad daarom iedereen aan om het veld gewapend met een fototoestel in te trekken. En als er effectief iemand een otter spot, trakteer ik ook nog eens met champagne, want dan is er echt wel een reden om te feesten!”

Meest gelezen