Wit-Rusland zwicht voor de Russische druk

Er is een oplossing in de maak voor de ruzie tussen Wit-Rusland en Rusland over achterstallige facturen. De Russische aardgasproducent Gazprom had de pijpleiding naar buurland Wit-Rusland afgesloten, maar nu lijkt de Wit-Russische regering te zwichten voor die druk.

Wit-Rusland zal een lening aangaan om de achterstallige rekeningen binnen de twee weken te betalen. Vanochtend is het debiet van de aardgaspijpleidingen van Rusland naar Wit-Rusland beginnen te verminderen. Dat werd de rest van de dag voortgezet.

Volgens Gazprom heeft Wit-Rusland een achterstallige factuur van 160 miljoen euro niet betaald, ondanks herhaalde aanmaningen. Gisteren had de Russische president Dmitri Medvedev nog eens gezegd dat hij de aardgasleidingen zou dichtdraaien.

Wit-Rusland zei dan weer dat Gazprom nog hetzelfde bedrag moet betalen als vergoeding voor de transit van aardgas over zijn grondgebied naar de Europese Unie.

De voorbije jaren heeft Rusland al eerder de gaskraan dichtgedraaid na conflicten met Wit-Rusland en Oekraïne. Daardoor werden de leveringen aan Europa ook onderbroken. Of dat nu ook het geval zal zijn, is nog niet duidelijk.

Zowat 20% van alle aardgas dat de EU koopt in Rusland, gaat via pijpleidingen doorheen Wit-Rusland naar Europa, de rest gaat via Oekraïne. Europa heeft een crisisvergadering georganiseerd om het gasconflict te evalueren.