Zuid-Afrika pakt verdachten aanslag op

In Zuid-Afrika zijn zes verdachten van de moordaanslag op een voormalige Rwandese stafchef aangehouden. Die man is zaterdag neergeschoten in Johannesburg.

Zaterdag is de Rwandese ex-generaal Kayumba Nyamwasa in Johannesburg neergeschoten. Hij werd geraakt in de maagstreek, maar overleefde de aanslag.

Volgens zijn vrouw zit de Rwandese regering achter de aanslag. Rwanda ontkent dat, maar beweert op zijn beurt dat Nyamwasa betrokken was bij een granaataanslag eerder in Kigali waarbij een dode en een aantal gewonden zouden zijn gevallen.

Generaal Nyamwasa was tot voor kort een medestander en stafchef onder de Rwandese president Paul Kagame. De twee zouden echter ruzie hebben gekregen, volgens sommigen omdat Kagame in Nyamwasa een rivaal zag.

Hoe dan ook is Nyamwasa vorig jaar naar Zuid-Afrika in ballingschap gegaan.