"Overgrootvader" van Lucy liep al rechtop

Wetenschappers hebben in Ethiopië een 3,6 miljoen jaar oude voorouder van de mens opgegraven. Het gedeeltelijke skelet van de man is ongeveer 400.000 jaar ouder dan dat van de beroemde "Lucy". Volgens de wetenschappers liep de voorouder al rechtop.

De Australopithecus afarensis "Lucy" werd lange tijd als het oudste menselijke fossiel beschouwd tot ze vorig jaar werd voorbijgestoken door de 4,4 miljoen jaar oude "Ardi". De nieuwe vondst (foto: een stuk scheenbeen) die nu voorgesteld werd, is dus eveneens ouder dan Lucy en kreeg de naam "Kadanuumuu", wat "grote man" betekent in de Ethiopische Afartaal. Volgens de onderzoekers kon Kadanuumuu al "rechtop lopen zoals de moderne mens".

De vondst werd in 2005 opgegraven in de Afar-regio in Ethiopië en wordt nu voorgesteld in de Amerikaanse Nationale Academie van Wetenschappen. Het skelet is tussen 1,52 en 1,68 meter groot en is dus beduidend groter dan Lucy, die slechts 1,07 meter was. "Uit de ontdekking kunnen we afleiden dat het "langer worden" van onze benen vroeger in onze ontwikkeling heeft plaatsgevonden dan oorspronkelijk gedacht", klinkt het bij de onderzoekers.

Bij Lucy hadden verschillende wetenschappers twijfels of ze al rechtop liep. Vorig jaar stak de 4,4 miljoen jaar oude Ardi Lucy voorbij als oudste mensenfossiel. De onderzoekers stelden vast dat waarschijnlijk ook Ardi al rechtop liep.