"We wilden een stoutmoedig statement maken"

Op de recentste cover van het Amerikaanse tijdschrift “Outside” staat wielrenner Lance Armstrong afgebeeld met op zijn T-shirt “38. BFD.” afgedrukt. Het cijfer 38 verwijst naar Armstrongs leeftijd en BFD naar “Big fucking deal”.

De 7-voudige Tourwinnaar kon er niet om lachen, want tijdens de fotoshoot droeg hij een egaal blauw T-shirt. Via Twitter liet hij weten dat de tekst gefotoshopt was, dat hij deze stunt “nietszeggende bullshit” vond en omschreef hij het uiteindelijke resultaat als “flauw”.

Ook zijn fans vonden lacherig doen over Armstrongs leeftijd een brug te ver, omdat een link naar doping maar al te snel gelegd lijkt, en zij eisten een verontschuldiging van het tijdschrift. Gisteren reageerde de redactie met een officiële mededeling.

“We zijn er ons van bewust dat de foto wel wat tumult veroorzaakt heeft. Toegegeven, we hebben de originele foto aangepast. Maar dat hebben we ook zo gemeld op de cover, met de mededeling “Note: Not Armstrongs real T-shirt”. Onze bedoeling was een uitdagende foto te creëren en een stoutmoedig statement te maken over het feit dat, juist door de leeftijd van Armstrong, wielerfans sceptisch staan tegenover zijn kansen in de volgende Tour”, aldus de mededeling.

Geen echte excuses en geen verwijzing naar de opmerkingen van Armstrong zelf. Maar voorlopig zullen de wielerfans hiermee genoegen moeten nemen.

lees ook