Chinezen vinden "Belgium" op T-shirt hip

Afgelopen weekend was het weer prijs aan de Grote Muur. Een groepje Chinese jongeren staat te blinken bij enkele snelle wagens. Een ervan draagt een zwart T-shirt, met vooraan het wapenschild van België, en achteraan in het groot "The kingdom of Belgium".

Of de jongeman ook weet waar dat koninkrijk ligt? "Ik zou het niet weten", zegt hij verlegen, "maar ik vind het wel cool". Hij kocht het truitje enkele weken geleden in een Kappa-winkel in het westen van Peking.

Enkele telefoontjes later krijg ik de ontwerper van de T-shirts aan de lijn. Bai Jianhua is 28 en ontwerpt al 5 jaar voor de Chinese afdeling van het merk Kappa. Heeft dit belgofiele T-shirt iets te maken met de problemen in ons land? "Neen, absoluut niet. Ik ben voor deze collectie op zoek gegaan naar enkele mooie kleurencombinaties in de vlaggen van verschillende landen. Zo ben ik onder meer bij België terechtgekomen. Dat zwart, geel en rood sprak me wel aan.", aldus Jianhua.

"Het lijkt uit een andere tijd"

Drie dagen heeft de ontwerper gewerkt aan het Belgische ontwerp, dat enthousiast onthaald werd door zijn bazen. Zij bestelden meteen nog twee andere varianten van het ontwerp, met aparte modellen voor vrouwen en mannen. Niet alleen T-shirts, maar ook vestjes.

"De Belgische collectie verkoopt blijkbaar heel goed in onze Chinese winkels", vertelt Jianhua, "Tot nog toe hebben we er 15.000 stuks van verkocht. We merken dat de T-shirts vooral gekocht worden door jongeren tussen 18 en 32. Dat is ook ons doelpubliek."

De jonge ontwerper vindt het wel jammer dat België niet meedoet aan het WK voetbal. Dat zou de verkoop nog extra stimuleren. "Maar het hoeven geen voetbalfans te zijn die mijn kledij kopen. Dat kunnen ook mensen zijn die gewoon niets afweten van België, en jullie wapenschild en vooral die spreuk “L'union fait la force” iets speciaals vinden, zonder te weten wat het betekent. Het lijkt allemaal exotisch, of uit een andere tijd. Dat was ook mijn eerste indruk toen ik het ontdekte."

Jianhua werkt intussen aan een nieuwe collectie. Daar zitten T-shirts bij met de Amerikaanse vlag. "Maar als België het goed blijft doen, leen ik jullie wapenschild en kleuren misschien nog iets langer,' gniffelt hij.

Tom Van de Weghe is VRT-correspondent in China

lees ook