Couleur Café schrapt Beenie Man van affiche

Het optreden van Beenie Man op Couleur Café gaat niet door. De organisatoren hebben zijn naam van de affiche gehaald omdat er verzet was gerezen tegen zijn komst. Holebi-verenigingen vonden dat de reggaester, bekend om zijn homofobe teksten, niet op zijn plaats was op het festival.

Enkele holebi-verenigingen hadden opgeroepen om Beenie Man van de affiche van Couleur Café te verwijderen, naar het voorbeeld van het Nederlandse festival Parkpop, waar de reggaester ook niet welkom is.

Brussels staatssecretaris voor Gelijke Kansen Bruno De Lille (Groen!) schaarde zich achter die oproep. "Een artiest die oproept tot de vernietiging van een bepaalde groep in de samenleving hoort niet thuis op een door dezelfde samenleving gesubsidieerd festival", zei hij. Hij dreigde ermee de subsidies voor Couleur Café te laten vallen als Beenie Man niet van de affiche zou worden gehaald.

Het festival bindt in, maar zegt "verbijsterd te zijn over de grootte en de reikwijdte van de anti-Beenie Man campagne die werd opgezet door enkele holebi-verenigingen".

Beenie Man was met het festival overeengekomen om geen enkele intolerantie ten aanzien van de homoseksuele gemeenschap uit te spreken of te uiten. "Onze toevoegingsclausule aan het contract heeft hij probleemloos aanvaard en ondertekend", zeggen de organisatoren.

Ze zijn ook verontwaardigd omdat het festival door de hetze in diskrediet is gebracht. "Wie Couleur Café kent, weet dat extremistische standpunten of attitudes geen plaats vonden en vinden op en naast onze podia", zeggen ze.

Couleur Café betreurt het dat de holebi-verenigingen niet eerst hebben geprobeerd om met het festival in dialoog te gaan over de programmering van Beenie Man.

Volgend weekend Couleur Café

Couleur Café vindt van 25 tot 27 juni plaats op de terreinen van Tour & Taxis in Brussel. Beenie Man had normaal gezien moeten optreden op zaterdag 26 juni.

Meest gelezen