Filmfestival van Brussel: Een nieuwe start

Het Internationale Filmfestival van Brussel heeft al ongeveer evenveel gestaltes als locaties gekend. Het evenement is intussen toe aan zijn achtste editie als Europees filmfestival, maar het gerecht heeft alweer een nieuwe kok gekregen.

Eigenlijk is het niet meer dan normaal dat Brussel kan bogen op een eigen breed internationaal filmfestival. Meer zelfs, als hoofdstad van België en Europa is Brussel het aan zichzelf verplicht.

Sinds 1974 bestaat het evenement ook maar het heeft in die 36 jaar voortdurend alle moeite gehad om een eigen identiteit te vinden. Dat het festival intussen al aan zijn vijfde locatie toe is (het Flageygebouw) zegt veel.

De verhuis naar Flagey in 2003 bracht ook een (voorlopig) definitieve koerswijziging met zich mee. Voortaan zou het festival van Brussel zich resoluut op de Europese film richten. Gezien de politieke rol van Brussel zeker geen slecht idee maar de organisatie had alle moeite om het grote publiek ervoor warm te maken.

Dit jaar hoopt het festival echter alweer een nieuwe start te nemen, met de ervaren Ivan Corbisier aan het roer. De bedoeling is af te stappen van de enge focus van zijn voorganger (die enkel debuutfilms en tweede pogingen van jong talent programmeerde) en de boel terug wat meer open te trekken. De samenwerking met het roemruchte Amerikaanse Sundance Channel (een platform voor jonge Amerikaanse regisseurs) is daar maar een voorbeeld van.

Wat dat geeft, kunt u van woensdag 23 tot woensdag 30 juni ontdekken in Flagey. U vindt alle informatie op www.brusselsfilmfestival.eu maar we geven u alvast een paar tips mee.

Tournée (Mathieu Amalric)
De openingsfilm van het festival is een aanstekelijk chaotisch en levenslustig drama over de manager van een Amerikaanse gezelschap dat gespecialiseerd is in New Burlesque (lees: artistiek verantwoorde striptease).

Corridor (Johan Lundborg & Johan Storm)
In deze Zweedse thriller, die deel uitmaakt van de officiële competitie, maken we kennis met een student geneeskunde die het aan de stok krijgt met het gewelddadige vriendje van een aantrekkelijk meisje.

Black death (Christopher Smith)
Veel bekende namen bevat het festivalprogramma niet. De Brit Christopher Smith heeft echter al behoorlijk wat faam vergaard als genrecineast. "Black death" speelt zich af tijdens een middeleeuwse pestepidemie en volgt een koning (rol van Sean Bean) die naar een dorp reist dat om een of andere reden gespaard is gebleven.

Ontmoeting met Jaco Van Dormael
Op maandag 28 juni vertelt Jaco Van Dormael aan al wie geïnteresseerd is hoe hij tewerk gaat om een film te maken. Als je weet wat voor verteller Van Dormael is, kan dat enkel de moeite lonen. De dag voordien kunt u trouwens ook de lange versie van zijn "Mister Nobody" (foto) bekijken.

Hitler à Hollywood (Frédéric Sojcher)
Belgisch talent mag niet ontbreken op het festival. Zo mengt Frédéric Sojcher "Hitler à Hollywood" fictie, documentaire, stripverhaal en fotoroman met een gewaagde esthetiek. Het gaat over de speurtocht naar een verdwenen film.

Ruben Nollet