Flitscamera's aan 200 spoorwegovergangen

Infrabel, de beheerder van de spoorweginfrastructuur, gaat bij 200 overwegen een flitscamera plaatsen. Op die manier wil Infrabel de veiligheid aan spoorwegen fors verbeteren.

"Vorig jaar zijn er 47 ongelukken gebeurd aan overwegen, waarbij 12 doden vielen", zegt Bram De Saedeleer van Infrabel. "Dat is één ongeluk per week, één dode per maand, en dat is uiteraard veel te veel."

Infrabel wil de mensen daarom bewustmaken van het gevaar van een gesloten overweg over te steken. Infrabel deelt daarom vandaag flyers uit aan enkele gevaarlijke overwegen. Er zullen ook lessen worden gegeven in scholen, "om de allerjongsten ook al bewust te maken van de risico's".

Maar om ook repressief te kunnen optreden, is er vorig jaar in Mol een proefproject opgestart, waarbij een flitscamera werd geïnstalleerd aan een gevaarlijke overweg. Infrabel wil dat nu uitbreiden. "We hebben 3 miljoen geïnvesteerd om aan zo'n 200 overwegen een camera te plaatsen", aldus nog De Saedeleer.