Geen paarse regering in Nederland

Er komt geen paars-plus-coalitie in Nederland. De leider van de liberalen Mark Rutte acht een coalitie met rechts-liberalen, links-liberalen, socialisten en groenen niet mogelijk. Eerder was een coalitie met de rechts-liberalen, christendemocraten en de partij van Geert Wilders al van de baan.

Zoals verwacht verloopt de regeringsvorming in Nederland niet van een leien dakje. Mark Rutte, de fractievoorzitter van de liberale VVD en de winnaar van de verkiezingen, heeft de sleutel voor een regeringsvorming in handen. Maar welke partners hij ook kiest, elke combinatie is verre van ideaal. Vandaag zaten de fractieleiders van VVD, PvdA (socialisten), D66 (links-liberalen) en GroenLinks samen, maar Rutte liet na afloop weten dat hij weinig in zo'n coalitie ziet.

"Er is over een heel breed scala aan onderwerpen gesproken, maar wij hebben de conclusie getrokken dat er geen perspectief is voor onderhandelingen'', aldus Rutte. Niet dat het nieuws als een verrassing komt. Paars-plus zou een uitgesproken links kabinet worden en dat terwijl de rechts-liberaal de verkiezingen heeft gewonnen door harde besparingen te beloven. Vorige week draaiden de gesprekken met het christendemocratische CDA van ontslagnemend premier Balkenende en de PVV van Geert Wilders op niets uit.

En nu?

Informateur Uri Rosenthal (VVD) kan dus beginnen aan nieuwe gesprekken. De vraag is welke coalitie nu mogelijk is. Rutte zou graag met een "middencoalitie" regeren, een soort van centrumkabinet met VVD, CDA en PvdA. Maar PvdA-leider Job Cohen zei dat hij niet wil onderhandelen met CDA en VVD. CDA heeft bovendien trouwens zo sterk verloren bij de verkiezingen dat een regeringsdeelname verre van evident is. De regeringsvorming in Nederland belooft dus nog een tijdje aan te slepen.