Groot-Brittannië: besparingen en belastingen

Groot-Brittannië heeft de strengste begroting in jaren aangekondigd. De Britse regering wil het overheidstekort de komende vijf jaar terugdringen van 10 tot 1 procent. Het grootste deel moet komen van besparingen in de openbare sector.

De Britse regering gaat met belastingverhogingen en de zwaarste besparingen in jaren de schuldenberg te lijf. De conservatief-liberale regering wil op die manier de komende vijf jaar het structureel overheidstekort wegwerken, zo heeft minister van Financiën George Osborne vandaag bekendgemaakt.

De ambtenarenlonen worden voor twee jaar bevroren, sociale uitkeringen worden beperkt en sommige departementen moeten tot 25 procent besparen. De BTW op consumptiegoederen wordt opgetrokken van 17,5 naar 20 procent en er komt een bankenheffing.  De maatregelen zijn "streng maar rechtvaardig", aldus Osborne.

Groot-Britannië kampt met een begrotingstekort van 10,1 procent van het bruto binnenlands product, oftewel 149 miljard pond (179 miljard euro). Osborne wil dit tegen het begrotingsjaar 2015/16 terugbrengen naar 1,1 procent van het bbp.
 

Einde van de "budget box"

De Britse begroting wordt al 150 jaar voorgesteld door de "Chancellor of the Exchequer" (de minister van Begroting) in een tot op de draad versleten rood koffertje. Met de begroting in dat koffertje stapt de minister van zijn ambtswoning in Downing Street 11 naar het parlement.

Die "budget box" werd voor het eerst gebruikt door William Gladstone in 1860 en dit jaar is het de laatste keer dat ze dienst zal doen. Na vandaag zal het koffertje tentoongesteld worden in de "Cabinet War Rooms", het museum dat gevestigd is in de ondergrondse hoofdkwartieren die werden gebruikt door Winston Churchill en de Britse regering tijdens de Tweede Wereldoorlog.