Justitie kan gerechtskosten niet betalen

Justitie heeft nog altijd een erg grote achterstand om de kosten van gerechtelijke onderzoeken te betalen. Vorig jaar alleen al was er een betalingsachterstand van 12 miljoen euro. Zo wordt het steeds moeilijker om experts te vinden.

De kosten die Justitie moet betalen vooral voor telefonie, magistraten en vertalers lopen al jaren hoog op, maar dat geld is er niet. Eind vorig jaar was er een achterstand van 12 miljoen euro en dit jaar ziet het er niet beter uit, zegt Freddy Troch van de commissie voor de Modernisering.

"Als je ziet dat op 31 mei al tweederde van het voorziene budget aan gerechtskosten is opgebruikt en dat de telefoniekosten dit jaar nog niet werden betaald, dan moet je de vraag stellen waar we naartoe gaan", aldus Troch.

Een deel van die facturen wordt betaald met geld van het personeelsbudget, de rest zal tot volgend jaar moeten wachten. Nochtans kan er binnen Justitie nog veel worden bespaard.

"Een gerechtsdeurwaarder moet bijvoorbeeld op hetzelfde adres de dagvaarding aan 10 verschillende beklaagden betekenen. Het is hetzelfde adres, maar er wordt 10 keer de volle pot gerekend", zegt Troch nog.

De commissie roept de nieuwe regering dan ook op om goedkopere tarieven te onderhandelen voor telefonie en DNA-onderzoek.