Ngo's overwegen klacht tegen Colombia

De hulporganisatie Broederlijk Delen overweegt om een klacht tegen de Zuid-Amerikaanse republiek Colombia. De geheime dienst van dat land schaduwt al jaren mensenrechtenactivisten, zeggen verschillende ngo's.

Verschillende medewerkers van ngo's, waaronder ook Oxfam, getuigden vandaag in het Europees Parlement dat de Colombiaanse geheime dienst DAS hen bespioneert. Enkelen werden ook het slachtoffer van bedreigingen en lastercampagnes.

Patricia Verbauwhede van Broederlijk Delen zegt dat ze een document in handen kreeg waarin de DAS aan Colombiaanse medewerkers vraagt om Broederlijk Delen te bespioneren, en te verhinderen dat de organisatie fondsen van de Europese Unie verkrijgt. "Dat is onaanvaardbaar", zegt ze.

Broederlijk Delen vraagt om een kritischer houding van Europa, nu de nieuwe president Juan Santos aantreedt. Santos werd zondag verkozen, en neemt vanaf augustus de fakkel over van huidig president Alvaro Uribe.

"Bovendien wordt België binnenkort voor een half jaar voorzitter van de Europese Unie, en is de EU op dit moment aan het onderhandelen met Colombia over een vrijhandelsakkoord. Het is dus het ideale moment voor de EU om Colombia hierop aan te spreken", zegt Verbauwhede.