Verdachte aanslag New York bekent

De verdachte van de mislukte bomaanslag op Times Square in New York heeft voor de rechtbank schuld bekend. De Amerikaan van Pakistaanse origine riskeert een levenslange gevangenisstraf. Hij noemde zich een "strijder van god".

Faisal Shahzad (30) verklaarde voor een rechter in Manhattan dat hij wou "schuldig pleiten, en 100 keer meer.” Hij pleit schuldig op alle tien de aanklachten, waardoor er geen proces komt. De belangrijkste aanklachten zijn poging tot gebruik van een massavernietigingswapen, samenzwering, gebruik van een vuurwapen, poging tot terrorisme en vervoer van een bom.

Op 1 mei liet Shahzad een bom gemaakt van propaangas achter in een auto op Times Square, het drukke plein in Manhattan. Gelukkig was de bom zo amateuristisch in elkaar gestoken dat ze uiteindelijk niet explodeerde. Times Square werd wel ontruimd, nadat een straatverkoper alarm had geslagen. Shahzad zei dat hij voor een zaterdagavond had gekozen om zo veel mogelijk mensen te verwonden. Twee dagen later werd Shahzad gearresteerd op de luchthaven, waar hij een vliegtuig naar Dubai probeerde te nemen.

Strijder van god

Shahzad noemde zich tegenover de rechter een mujahedeen, een strijder voor de islam. Hij wilde naar eigen zeggen wraak nemen voor de aanvallen van de Verenigde Staten tegen Irak en Afghanistan. "Het is oorlog en in die oorlog worden mensen gedood. Ze vermoorden moslims." Hij waarschuwde ook dat andere moslims de Verenigde Staten zullen blijven aanvallen.

Volgens de speurders heeft hij goed meegewerkt aan het onderzoek. Op 5 oktober krijgt hij zijn straf te horen. Hij riskeert een levenslange gevangenisstraf.